Безработицата в еврозоната е спаднала до рекордно ниско ниво - 6,5%

...
Безработицата в еврозоната е спаднала до рекордно ниско ниво - 6,5%
Коментари Харесай

Евростат обявиха къде е най-ниското и най-високото ниво на б...

Безработицата в еврозоната е спаднала до рекордно ниско равнище - 6,5% през октомври, заяви статистическата работа на ЕС Евростат, представена от Агенция Франс Прес.
Показателят - най-ниският, откогато Евростат стартира да събира данни за безработицата през април 1998 година - е знак, че стопанските системи на 19-те страни от Европейски Съюз, употребяващи еврото, са се възстановили след пандемията от Covid.

Сезонно поправеното равнище на безработица е доста по-ниско от записаните преди година 7,3 %.

Евростат пресметна, че за целия 27-местен Европейски съюз 12,95 млн. възрастни са били безработни през октомври - или 6,0% от дейното население - като 10,87 млн. от тях са били в еврозоната. 

Макар че всички стопански системи на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като се изключи някогашната членка на Европейски Съюз Англия, са се възстановили до размерите си отпреди пандемията, световните насрещни ветрове лишават опцията за възобновяване.

Според Европейската комисия еврозоната евентуално ще изпадне в рецесия до няколко седмици.

Инфлацията е висока, макар че при последното отчитане спадна до 10% - над задачата на Европейската централна банка от два % - основно поради високите цени на силата, подтиквани от последствията от съветската война в Украйна.

Според изследването на PMI, оповестено от S&P Global, бизнес интензивността се намалява към този момент пет следващи месеца, макар че през ноември темпът на спад се забави.

По данни на Евростат най-голям е процентът на безработица измежду младежите в Европейски Съюз и еврозоната - надлежно 15,1% и 15,0%. Това е нарастване спрямо миналата година.

В най-голямата стопанска система в еврозоната, Германия, нивото на безработица е 3,0%, което е спад по отношение на 3,3% през октомври 2021 година

Във Франция, то е 7,1%, което е спад по отношение на 7,6% година по-рано.

Чешката република, която не е в еврозоната, имаше най-ниското равнище на безработица в Европейски Съюз - 2,1 %, до момента в който членката на еврозоната Испания беше с най-високо равнище - 12,5 %.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР